3 Şubat 2020 Pazartesi

2020 okuma fikirleri


Daha önce bir okuma listesi yapmak hiç aklıma gelmemişti. Elbette kitap isimlerine göre kayıtlı bir listem var, yıllar içinde okumak isteyip de okumaya bir türlü fırsat bulamadığım kitapları içeren,  bilinçli olarak oluşturmadığım fakat kendiliğinden ortaya çıkıp büyüyen bir liste. Fakat tür, tema, dönem gibi ortaya karışık bir kategori listem hiç olmamıştı. Böyle bir listeyle ilk defa bu yıl içinde okuduğum bir blog yazısında karşılaştım ve çok hoşuma gitti.

Okudukları içinde kaybolan ve referanslarla kitaptan kitaba seken bir okur, yeterince dikkat etmezse, okuma evreninin bir köşesinde sıkışıp kalabilir ve okumanın sağlayacağı potansiyel zenginleşmeden yeterince yararlanamayabilir. Böyle bir listenin okura bu açıdan temel bir kontrol sağlayarak okuma deneyimini zenginleştireceğini, hatta bugüne kadar yaklaşmaya korktuğu kitapların güzelliğini keşfedebileceğini ve böylece tüm bu süreç içinde daha donanımlı ve daha açık fikirli bir okur olarak gelişeceğini düşünüyorum.

Ben de böylece, hazır sene sonu gelmişken, 2020 yılı için aşağıdaki 25 kategorilik listeyi oluşturdum. Listeye göz attığınızda roman ağırlıklı olduğunu göreceksiniz, zira en çok bu türde okumaktan hoşlanıyorum. Roman dışında özellikle tarih kitaplarına ilgim var, fakat o türde çok okuduğumdan listede buna ağırlık vermedim. Daha ziyade okumakta eksik kaldığımı düşündüğüm alanları listeye ekledim.

Bu listenin anlamı şu: 2020 yılı içinde aşağıdaki her bir kategoriye ait en az bir adet kitap okuyacağım. Bunun dışında okuyacağım kitaplar için ise herhangi bir kural olmayacak. Siz de bu listeyi kullanabilir veya bu listeden ilham alıp kendi listenizi oluşturabilirsiniz. İyi okumalar!


  1. Cumhuriyet öncesi Türk klasiklerinden bir roman
  2. Cumhuriyet sonrası Türk klasiklerinden bir roman
  3. Türk modernizminden bir roman
  4. Çağdaş bir Türk romanı
  5. Rus klasiklerinden bir roman
  6. Fransız klasiklerinden bir roman
  7. İngiliz klasiklerinden bir roman
  8. Modern klasiklerden bir roman
  9. Bir polisiye roman
  10. Bir tarihi kurgu romanı
  11. Bir bilimkurgu romanı
  12. Gotik klasiklerden bir roman
  13. Çağdaş bir yabancı roman
  14. Bir Shakespeare oyunu
  15. Kitaplar ve “okumak” üzerine bir kitap
  16. Yazmak üzerine bir kitap
  17. Bir biyografi
  18. Bir araştırmacı/gazeteci tarafından yazılmış ve kurgu olmayan bir kitap
  19. Dini ve/veya kültürel olarak azınlıklara mensup biri tarafından özellikle “azınlık olma” durumu üzerine yazılmış bir kitap
  20. Osmanlı tarihi üzerine bir kitap
  21. Antik Yunan dönemine ait bir eser (felsefe, şiir, oyun türlerinden birinde olabilir)
  22. Varoluşçu bir yazara ait herhangi bir eser
  23. Tek bir yazara ait öykü kitabı
  24. Bir öykü seçkisi
  25. Bir anı kitabı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kasvetli Ev (Bleak House) – Charles Dickens

Bleak House - Charles Dickens Kasvetli Ev ilk bölümde Kasım ayı Londra’sının koyu mu koyu, kapalı mı kapalı, çamurlu mu çamurlu, ama bi...